2015. február 25., szerda
HÁZI PATIKA 3. / Folytatáshoz katt a posztra !
****************
Labels:
Égési sebre,
fekete retekkel,
HÁZI PATIKA,
Immunerősítő,
Kiszáradt kézre,
Körömvirág,
Lábfürdő,
MADÁRSÓSKA,
Medvehagyma,
mézzel,
receptek,
Tavaszi kankalin,
Tea,
Vértisztító
HÁZI PATIKA 2. / Folytatáshoz katt a posztra !
Kapor a természetes inzulin
A kapor eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai
napig is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a római
legionáriusok hozták be.
Mi található a kaporban?
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló
C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-,
B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat,
rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű
rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul
az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a
megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas
káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres
fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető
illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén,
fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját,
apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns
hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5 százalék az
illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és
fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6
- és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi
a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási
tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza.
A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató
hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.
A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk,
valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja
az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a
hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. Baktériumellenes
hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a
belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor
vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre,
jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti.
Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű
rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható
angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású
a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben
szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A
szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet
biztosít. A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium
okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen
hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.
Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák.
Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!
Vércukorszint-csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin
termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az
elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen
az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak
koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell
alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés. A gyakorlat azt
mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér
cukorszintjének a csökkentésében.
A kapor fogyasztása egész évben szükséges
A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt
rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz és öntetként.
A friss kapor javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.
A téli
időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért kézenfekvő a
szárított kaporkészítmény. A kapor szárazanyagtartalma 7-8 százalék,
tehát 10 dkg kapornak 7-8 g szárítmány felel meg. Ez a mennyiség 10-12
db tabletta vagy kapszula.
A kapor a szárításra nagyon kényes
dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a
növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak. A szárított zöldségként
kapható nem javasolható, mert azt 75-90 fokon szárítják. Európában már
több országban készítenek 100 százalékos kaportablettát, amiben csak a
tiszta kapor van, kötőanyagmentesen. Ez azért fontos, mert a kötőanyagok
sokszor több kárt okoznak, mint hasznot.
Az egészségtudatos
vásárlók ma már szinte minden táplálék kiegészítőből a kötőanyagmenteset
keresik. Ma már Magyarországon is érdemes körülnézni és keresni a
100%-os kaportablettát a gyógynövény - és bioboltokban. Aki a tablettát
nem tudja lenyelni, az szétrághatja vagy poríthatja, hiszen nincs benne
más, csak a tiszta kapor.
Köhögsz? Próbáld ki!
1) Végy egy hagymát (ha lehet vöröshagymát)
2) Pucold meg
3) Hegyes késsel vágj egy lyukat a tetejére
4) Töltsd tele cukorral (ne nyomd le a cukrot)
5) Tedd tányérba, s hagyd állni 24 órát
6) A cukorból egy édes szirupszerű anyag lesz, egy teáskanálnyit fogyassz el reggel és este
Az ízén természetesen érezni a hagyma ízét (nem túl intenzíven), azonban azonnal megszűnteti a köhögést.
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
A legtöbben csak úgy ismerik: gaz
Valójában:
Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás,
fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6
szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve
fogyasztják.
Összetevői:
-Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény
-C-vitamin
-E-vitamin
-Glutation
-Oxálsav
-Alkaloidák
-Zsírsavak
-Kumarinok
-Flavonidok
-Szívglikozidok
-Glikozidok
És most jön a lényeg.
Kövérporcsin gyógyhatása:
Szív és érrendszeri betegségek
Szív problémák
Érelmeszesedés
Koleszterin szint
Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
Immunrendszer erősítő
Védi az artériákat
Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
Izomgörcs fellazítása
Aranyér
Stressz
Álmatlanság
Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
Húgyúti betegségek, gyulladások
Fejfájás, megfázás, influenza
Fogínygyulladás
Felhasználása:
Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának,
salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában
fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A
leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az
idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve
grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom
ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére
alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított
porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve
tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de
fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz
hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így
kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.
Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk
vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész
éjszaka is rajta maradhat.
Gyűjtése
Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.
Kövérporcsin a konyhában
Porcsinfőzelék
Porcsin franciásan
Párolt porcsin
Porcsin saláta
Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin.
Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes
anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a
kertünkben.
FOKHAGYMA TINKTÚRA
Fokhagyma eszencia kúra - Dr Domján László
dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért
nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat
tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája
gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált. A sebészek attól féltek,
hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül, és a beteg
elvérzik. István hallott egy ősi receptről, amit egy Unesco-expedíció
talált néhány éve Kínában. Kipróbálta, és édesapja aortája - orvosa
ugyancsak nagy meglepetésére - teljesen mészmentessé vált, amint
azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez
egyszerűen döbbenetes! Mivel manapság a legtöbb halálesetet és
számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés
okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet.
(Én is rögtön készítettem egy-egy adagot a szüleimnek és magamnak.)
Domján László
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében
vagy vízben elkeverve:
Reggel - Délben - Este
1. nap: 1 csepp - 2 csepp - 3 csepp
2. nap 4 csepp - 5 csepp - 6 csepp
3. nap: 7 csepp - 8 csepp - 9 csepp
4. nap: 10 csepp - 11 csepp - 12 csepp
5. nap: 13 csepp - 14 csepp - 15 csepp
6. nap: 15 csepp - 14 csepp - 13 csepp
7. nap: 12 csepp - 11 csepp - 10 csepp
8. nap: 9 csepp - 8 csepp - 7 csepp
9. nap: 6 csepp - 5 csepp - 4 csepp
10. nap: 3 csepp - 2 csepp - 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
7 évig nem kell megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez hozzá,
javaslom próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó szerről
van szó.
33 dkg megtisztított
fokhagymát
fokhagymaprésben
szétnyomunk, majd
10 napig áztatjuk 3 dl,
96%-os, gyógyszertárban
kapható alkoholban, lezárt
üvegben. Közben naponta
egyszer fellötyköljük, hogy
a fokhagyma
hatóanyagainak
kioldódását ezzel is
serkentsük. Ezt követően
a pépet tiszta ruhán
átszűrjük üvegbe. A nyert
folyadék tömény,
ragacsos
fokhagymakivonat.
Gyógyulást kívánok mindenkinek!
Köhögsz? Próbáld ki!
1) Végy egy hagymát (ha lehet vöröshagymát)
2) Pucold meg
3) Hegyes késsel vágj egy lyukat a tetejére
4) Töltsd tele cukorral (ne nyomd le a cukrot)
5) Tedd tányérba, s hagyd állni 24 órát
6) A cukorból egy édes szirupszerű anyag lesz, egy teáskanálnyit fogyassz el reggel és este
Az ízén természetesen érezni a hagyma ízét (nem túl intenzíven), azonban azonnal megszűnteti a köhögést.
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
A legtöbben csak úgy ismerik: gaz
Valójában:
Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.
Összetevői:
-Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény
-C-vitamin
-E-vitamin
-Glutation
-Oxálsav
-Alkaloidák
-Zsírsavak
-Kumarinok
-Flavonidok
-Szívglikozidok
-Glikozidok
És most jön a lényeg.
Kövérporcsin gyógyhatása:
Szív és érrendszeri betegségek
Szív problémák
Érelmeszesedés
Koleszterin szint
Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
Immunrendszer erősítő
Védi az artériákat
Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
Izomgörcs fellazítása
Aranyér
Stressz
Álmatlanság
Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
Húgyúti betegségek, gyulladások
Fejfájás, megfázás, influenza
Fogínygyulladás
Felhasználása:
Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.
Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Gyűjtése
Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.
Kövérporcsin a konyhában
Porcsinfőzelék
Porcsin franciásan
Párolt porcsin
Porcsin saláta
Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.
FOKHAGYMA TINKTÚRA
Fokhagyma eszencia kúra - Dr Domján László
dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért
nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat
tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája
gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált. A sebészek attól féltek,
hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül, és a beteg
elvérzik. István hallott egy ősi receptről, amit egy Unesco-expedíció
talált néhány éve Kínában. Kipróbálta, és édesapja aortája - orvosa
ugyancsak nagy meglepetésére - teljesen mészmentessé vált, amint
azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez
egyszerűen döbbenetes! Mivel manapság a legtöbb halálesetet és
számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés
okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet.
(Én is rögtön készítettem egy-egy adagot a szüleimnek és magamnak.)
Domján László
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében
vagy vízben elkeverve:
Reggel - Délben - Este
1. nap: 1 csepp - 2 csepp - 3 csepp
2. nap 4 csepp - 5 csepp - 6 csepp
3. nap: 7 csepp - 8 csepp - 9 csepp
4. nap: 10 csepp - 11 csepp - 12 csepp
5. nap: 13 csepp - 14 csepp - 15 csepp
6. nap: 15 csepp - 14 csepp - 13 csepp
7. nap: 12 csepp - 11 csepp - 10 csepp
8. nap: 9 csepp - 8 csepp - 7 csepp
9. nap: 6 csepp - 5 csepp - 4 csepp
10. nap: 3 csepp - 2 csepp - 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
7 évig nem kell megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez hozzá,
javaslom próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó szerről
van szó.
33 dkg megtisztított
fokhagymát
fokhagymaprésben
szétnyomunk, majd
10 napig áztatjuk 3 dl,
96%-os, gyógyszertárban
kapható alkoholban, lezárt
üvegben. Közben naponta
egyszer fellötyköljük, hogy
a fokhagyma
hatóanyagainak
kioldódását ezzel is
serkentsük. Ezt követően
a pépet tiszta ruhán
átszűrjük üvegbe. A nyert
folyadék tömény,
ragacsos
fokhagymakivonat.
Gyógyulást kívánok mindenkinek!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)