2015. február 25., szerda

HÁZI PATIKA 3. / Folytatáshoz katt a posztra !

Immunerősítés mézzel, fekete retekkel...

*******************************

Veszünk egy fekete retket, amelyet kivájunk úgy, hogy kb. 1 cm-nyi széle maradjon, majd a mélyedésbe mézet töltünk.

Ajánlatos alá kistányért, tálkát tenni, mivel a méz kiszívja a retek levét, ezáltal a folyadék mennyisége megnő, ami túlcsordul a retken.

Egy napot állni hagyjuk.

Valaki ezt hűtőben teszi, van aki nem.

Másnap kanalazhatjuk a vitamindús mézet, majd kiürülve az üreget újratölthetjük.

Fontos : egy retket maximum háromszor használjunk fel!!!

 Körömvirág receptek

****************

- Tea: púpozott evőkanálnyi körömvirághoz adjunk negyed liter forró vizet
- Ülőfürdő: egy kádnyi vízhez tegyünk négy maréknyi friss növényt
- Lemosás: fél liter vízhez keverjünk egy púpozott evőkanálnyi virágzatot.
- Alkoholos oldat: egy marék növényt egy liter pálinkában hagyjunk állni két hétig

RECEPTEK

Lábfürdő

A körömvirág és a zsálya antibakteriális hatású, s egyben nyugtatja a sebes lábak irritált bőrfelületét.

Hozzávalók: 30 g zsályalevél, 30 g körömvirág, 30 g apróbojtorjánfű, 2 teáskanál almaecet, víz igény szerint.
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a gyógynövényeket és az almaecetet. Kihűlés után áztassuk benne lábunkat, majd alaposan töröljük meg, és körömvirágkenőccsel krémezzük be.

Égési sebre

A kisebb nyílt sebek és sérülések gyógyulását segíti elő a körömvirágvaj.

Hozzávalók: 70 g körömvirág, 100 g vaj
A lehetőleg frissen szedett virágokat szétmorzsoljuk, és ráöntjük az olvadt vajat. A keveréket gőz fölött kb. 70 fokra melegítjük, és többször megkeverve 20 percig állni hagyjuk. Ezt követően egy kendőn gondosan átszűrjük. Mikor kihűlt, kenjük vékonyan a gondosan megtisztított sebre.

Zsíros arcbőrre

A körömvirág vértisztító hatóanyagai a bőr gyulladt pattanásait, mitesszereit is gyógyítják.

Hozzávalók: 100 ml desztillált víz, 20 g körömvirág, 20 ml mandulaolaj, 100 mg semleges alapkrém.
A forralt vizet a virágokra öntjük. Lefedve hagyjuk kihűlni. Finom szűrőn átszűrjük, közben a virágokat jól kinyomkodjuk. Hozzákeverjük az olajat. Az olajos-vizes keveréket gondosan elvegyítjük az alapkrémmel, simára keverjük, és porcelántégelybe tesszük.

Kiszáradt kézre

A körömvirág megpuhítja az érdes, durva bőrt, enyhíti a bőr gyulladásait, és begyógyítja a kisebb sebeket.

Hozzávalók: 1 marék körömvirág, 100 ml olívaolaj, 20 g méhviasz, 4 csepp citromfű-illóolaj. A szárított körömvirágot az olajjal együtt lábosban forrásig hevítjük, és 20 percig gyenge tűzön főzzük. Átszűrjük, a virágokat jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a méhviaszt, és kis lángon, lassan megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és addig keverjük amíg sima krémet kapunk. Közben hozzáadjuk az illóolajat. Tégelyben, hűvös helyen tároljuk.

 Tavaszi kankalin...


Az álmatlanság elleni speciális tea receptje a következő: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10 gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér.

Ebből a teakeverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk 1/4 liter vízzel és három percig állni hagyjuk. Elalvás előtt isszuk kortyonként, amilyen melegen csak tudjuk. Szükség szerint kevés mézzel édesíthetjük. A teát előnyben kellene részesíteni az összes szintetikus altatóval szemben. Ezek ugyanis rombolják az idegrendszert, a tea viszont minden idegi panaszt megszüntet.

Vértisztító hatása révén kiválaszt minden olyan mérgező anyagot, amely köszvényt és reumatikus megbetegedést okoz. Kneipp tisztelendő azt mondja: „Aki ízületi bajra és betegségre hajlamos (a köszvényt és a reumát érti ezen), az hosszabb időn át igyék meg napi egy-két csésze kankalinteát. A heves fájdalmak enyhülnek és idővel teljesen meg is szűnnek."

A kankalintea azonkívül kitűnő ideg- és szíverősítő, mely csillapítja a migrént és az ideges fejfájást, kiválóan hat szívizomgyulladás, vízkór esetén és szélhűdés megelőzésében. Ha a gyökerét megfőzzük, mézzel keverjük, kitűnő teához jutunk, amely segít a hólyagkő elhajtásában.

A következő vértisztító tavaszi teakeveréket ajánlom figyelmükbe: 50 gramm kankalin, 50 gramm bodzahajtás, 15 gramm csalánlevél, 15 gramm pitypang-gyökér.

Egy púpozott teáskanál keveréket 1/4 liter vízzel leforrázunk és három percig állni hagyjuk. Napközben kortyonként két csészével fogyasztunk belőle. Esetleg kevés mézzel édesítjük. (Bodzahajtáson a fiatal, éppen felpattanó rügyeket értjük!)

Kiváló gyógyszer szívpanaszok esetén a kankalinvirágból készített bor, melyet tavasszal magunk is elkészíthetünk. Friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és valódi jó fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megihatnak belőle.

 MADÁRSÓSKA


Megtalálható fenyvesekben, bükkösökben, gyertyánosokban, ahol az erdő alját szőnyegszerűen borítja be
világoszöld leveleivel és apró, fehér virágaival. Látványa
szívet derítő.
A madársóskát nem szárítjuk, kizárólag frissen használjuk. Megszünteti a gyomorégést, az enyhébb máj- és
emésztési zavarokat. Ezek ellen a panaszok ellen napi két
csésze hideg teát kell inni. Sárgaságnál,vesegyulladásnál,bőrkiütéseknél és féregűzéshez ugyanennyi teát fogyasztunk - melegen. A népi gyógyászat a madársóska frissen préselt levét ajánlja kezdődőgyomorrák, rákszerű
belső és külső fekélyek és daganatok ellen. A friss levet turmixgéppel állítjuk elő.
Óránként 3-5 cseppet fogyasszunk ebből vízben vagy gyógyteában. A rákszerű külső fekélyeket közvetlenül bekenjük vele.
Az ún. reszkető bénulás vagy Parkinson-kór esetén
óránként 3-5 cseppet vegyünk be a léből forrázott cickafarkteában, külsőleg pedig a hátgerinc bedörzsölésére használjuk. A
hígítást és az adagolást mind a gyomorrák, fekély, daganat, mind a Parkinson-kór esetén lelkiismeretesen be kell tartani.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK
Teakészítés: 1 evő kanál friss levelet ¼ liter vízzel leforrázunk, rövid ideig állni hagyjuk.
Friss lé: megmossuk a leveleket és kiturmixoljuk a levét.

 Medvehagyma


A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma,
melyet a németek erdei fokhagymának, boszorkányhagymának, cigányhagymának is hívnak. Régi magyar neve
sásihagyma, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fényesek,
hosszú nyelűek, lándzsaalakúak, hasonlítanak a
gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó
hártya, buroklevél fedi. Sima, világoszöld szára két levél
közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillag-
szerű kis liliomvirágok helyezkednek el. A szár 30 cm-re
nő meg. A medvehagyma csak humuszban gazdag,
árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg
bükkösökben a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Ettől a szagtól kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág
vagy a mérgező őszi kikerics levélzetével.

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.
Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.

Jó ha egész évre gondoskodunk magunknak medvehagymáról, hogy bármikor rendelkezésünkre állhasson gyógyító ereje, készítsünk belőle eszenciát (lásd a Felhasználási
módoknál). Ebből 10-12 cseppet vegyünk be kevés vízben. A cseppek javítják az embermemóriáját, elejét veszik az érelmeszesedésnek és sokféle betegséget elmulasztanak.

FELHASZNÁLÁSI MÓDOK
Fűszerként: a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélő hagymát vagy a petrezselymet,és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.
Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket
vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.
Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit,
kb. ¼ liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így
nyert borpárlatból.

Medvehagymás receptek !
http://www.mindmegette.hu/kereses/recept/medvehagyma

HÁZI PATIKA 2. / Folytatáshoz katt a posztra !



Kapor a természetes inzulin

A kapor eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a római legionáriusok hozták be.

Mi található a kaporban?

A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél. A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.

A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6 - és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.

A kapor szervezetre gyakorolt hatásai

Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.

A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.

A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít. A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.

Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák.

Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!

Vércukorszint-csökkentő hatás

A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.

Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.

A kapor fogyasztása egész évben szükséges

A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz és öntetként. A friss kapor javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.

A téli időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért kézenfekvő a szárított kaporkészítmény. A kapor szárazanyagtartalma 7-8 százalék, tehát 10 dkg kapornak 7-8 g szárítmány felel meg. Ez a mennyiség 10-12 db tabletta vagy kapszula.

A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak. A szárított zöldségként kapható nem javasolható, mert azt 75-90 fokon szárítják. Európában már több országban készítenek 100 százalékos kaportablettát, amiben csak a tiszta kapor van, kötőanyagmentesen. Ez azért fontos, mert a kötőanyagok sokszor több kárt okoznak, mint hasznot.

Az egészségtudatos vásárlók ma már szinte minden táplálék kiegészítőből a kötőanyagmenteset keresik. Ma már Magyarországon is érdemes körülnézni és keresni a 100%-os kaportablettát a gyógynövény - és bioboltokban. Aki a tablettát nem tudja lenyelni, az szétrághatja vagy poríthatja, hiszen nincs benne más, csak a tiszta kapor.

 Köhögsz? Próbáld ki!


1) Végy egy hagymát (ha lehet vöröshagymát)
2) Pucold meg
3) Hegyes késsel vágj egy lyukat a tetejére
4) Töltsd tele cukorral (ne nyomd le a cukrot)
5) Tedd tányérba, s hagyd állni 24 órát
6) A cukorból egy édes szirupszerű anyag lesz, egy teáskanálnyit fogyassz el reggel és este

Az ízén természetesen érezni a hagyma ízét (nem túl intenzíven), azonban azonnal megszűnteti a köhögést.

 Kövér porcsin (Portulaca oleracea)


A legtöbben csak úgy ismerik: gaz

Valójában:
Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.

Összetevői:

-Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény
-C-vitamin
-E-vitamin
-Glutation
-Oxálsav
-Alkaloidák
-Zsírsavak
-Kumarinok
-Flavonidok
-Szívglikozidok
-Glikozidok

És most jön a lényeg.
Kövérporcsin gyógyhatása:

Szív és érrendszeri betegségek
Szív problémák
Érelmeszesedés
Koleszterin szint
Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
Immunrendszer erősítő
Védi az artériákat
Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
Izomgörcs fellazítása
Aranyér
Stressz
Álmatlanság
Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
Húgyúti betegségek, gyulladások
Fejfájás, megfázás, influenza
Fogínygyulladás

Felhasználása:
Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Gyűjtése

Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.
Kövérporcsin a konyhában

Porcsinfőzelék
Porcsin franciásan
Párolt porcsin
Porcsin saláta

Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.

 FOKHAGYMA TINKTÚRA


Fokhagyma eszencia kúra - Dr Domján László

dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért
nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat
tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája
gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált. A sebészek attól féltek,
hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül, és a beteg
elvérzik. István hallott egy ősi receptről, amit egy Unesco-expedíció
talált néhány éve Kínában. Kipróbálta, és édesapja aortája - orvosa
ugyancsak nagy meglepetésére - teljesen mészmentessé vált, amint
azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez
egyszerűen döbbenetes! Mivel manapság a legtöbb halálesetet és
számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés
okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet.
(Én is rögtön készítettem egy-egy adagot a szüleimnek és magamnak.)
Domján László
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében
vagy vízben elkeverve:
Reggel - Délben - Este
1. nap: 1 csepp - 2 csepp - 3 csepp
2. nap 4 csepp - 5 csepp - 6 csepp
3. nap: 7 csepp - 8 csepp - 9 csepp
4. nap: 10 csepp - 11 csepp - 12 csepp
5. nap: 13 csepp - 14 csepp - 15 csepp
6. nap: 15 csepp - 14 csepp - 13 csepp
7. nap: 12 csepp - 11 csepp - 10 csepp
8. nap: 9 csepp - 8 csepp - 7 csepp
9. nap: 6 csepp - 5 csepp - 4 csepp
10. nap: 3 csepp - 2 csepp - 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
7 évig nem kell megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez hozzá,
javaslom próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó szerről
van szó.
33 dkg megtisztított
fokhagymát
fokhagymaprésben
szétnyomunk, majd
10 napig áztatjuk 3 dl,
96%-os, gyógyszertárban
kapható alkoholban, lezárt
üvegben. Közben naponta
egyszer fellötyköljük, hogy
a fokhagyma
hatóanyagainak
kioldódását ezzel is
serkentsük. Ezt követően
a pépet tiszta ruhán
átszűrjük üvegbe. A nyert
folyadék tömény,
ragacsos
fokhagymakivonat.

Gyógyulást kívánok mindenkinek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...