2015. január 11., vasárnap

SZALAFŐ-PITYERSZER / Többi képért katt a posztra !


 Őrségi Népi Műemlékegyüttes, Szalafő - Pityerszer
9942 Szalafő, Pityerszer 12.

Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki lakóházakból és gazdasági épületekből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják.
Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése.


E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.


Nyitva tartás:
április 1. - november 4., hétfő - vasárnap: 10:00 - 17:00
június 1. - augusztus 31., hétfő - vasárnap: 10:00 - 18:00
Belépőjegy árak:
Felnőtteknek: 650,- Ft/fő
Diákoknak, nyugdíjasoknak: 450,- Ft/fő
Kedvezmények 15 fő feletti csoportok részére:
Felnőtteknek: 550,- Ft/fő
Diákoknak, nyugdíjasoknak: 400,- Ft/fő
Családoknak (2 szülő és min. 2 gyerek): 1400 Ft/család
Fogyatékkal élőknek és 6 éves kor alattiaknak ingyenes.


Szalafő házai szellősen, egymástól kisebb-nagyobb távolságra épültek. Azaz Szalafő is hűen őrzi az Őrség falvaira máig jellemző honfoglalás-kori szeres településszerkezetet. Hét dombon épült, mindegyik dombja egy-egy szer. Ezek neve: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer, illetve Pityerszer. A szerek közül legismertebb a Pityerszer, az ott eredeti állapotukban megőrzött egykori parasztporták miatt. Ez az Őrség egyik leggyakrabban látogatott, legsajátosabb nevezetessége (a veleméri műemléktemplom, a Sindümúzeum valamint a magyarszombatfai fazekasház és a haranglábak mellett)

Pityerszeren az eredeti helyükön, falumúzeum formájában őrizték meg és mutatják be az őrségi népi építészet emlékeit. A szer egy pityer nevű madárról kaphatta a nevét, amelyik itt nagyobb tömegben tartózkodott. Az épületek ma is az eredeti környezetükben, korhű berendezéssel állnak a látogatók rendelkezésére. A skanzen nevezetességei közé tartozik a „kerített ház” és az „emeletes kástu”. Ezek az országban csak itt találhatók. A kástu mellett látható az úgynevezett tóka, az őrségi parasztporták jellegzetes tartozéka. Ez tulajdonképpen egy – az agyagos talajba ásott – vízzel teli gödör; amely az állatok számára szükséges itatóvíz gyűjtésére és tárolására szolgált. Ha a szükség úgy kívánta, a vizét főzésre, vagy mosásra is felhasználták.
























Információ:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: 06 94 548 034 vagy +36 30 229 3588




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Folytatáshoz katt a posztra ! :-)
Minden megosztást köszönök ! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...