2015. január 10., szombat

KOMÁROMI ERŐDRENDSZER 2./ Többi képért katt a posztra !


KOMÁROM - CSILLAG ERŐD
Régen vizesárok védte
A komáromi erődrendszer tagja a Csillag erőd is. Története már a honfoglalás koráig visszanyúlik tulajdonképpen, mert a magyarok vezére, Árpád, Komárom térségét Ketelnek adta, akinek fia, Alaptolma erős földvárat épített a Duna és a Vág összefolyásánál, és a később épített erődök tulajdonképpen ennek az eredetileg föld, majd kővárnak a védelmi rendszerét szolgálták.


Ma sajnos már csak lepusztult állapotában lehet megcsodálni a Csillag erődöt - mint ahogy ez a képeken is látszik. Bár több kísérlet volt már a hasznosítására, eddig még egyik sem valósult meg. Még ebben a romos, elhagyatott formában is látszik, milyen nagy gonddal építették valamikor - katonai célokra, és részleteiben felfedezhetőek a szépségei.

A 20. század történelme természetesen itt is otthagyta kézjegyét, részben kitelepített és betelepített családok ideiglenes szálláshelye volt az erőd, illetve a deportált zsidókat egy darabig itt állomásoztatták, mielőtt továbbvitték őket.
Azért az elgondolkodtatott minket, mikor ott jártunk, hogy ha az erőd történetesen Ausztriában lenne, vagy bárhol Nyugat-Európában, már régesrég felújították volna, és múzeum működne benne, bemutatva a több száz éves történelmet. De hogy nem nyújtana ilyen szomorú látványt, az biztos. Ennek ellenére mindenképp érdemes megnézni, csak a Duna közelsége miatt nagyon erős szél fúj, főleg az erőd tetején.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...