2015. január 7., szerda

A NESZMÉLYI HAJÓSKANZEN.../ Többi képért kattints a posztraNeszmélyi Hajóskanzen

Neszmély község főútján bronzszínű hajócsavar mutatja a Skanzenhez vezető utat. A Szent Ilona öböl nyugodt vizén, varázslatos természeti környezetben gőzhajók sorakoznak és páratlan kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az egész család számára.

Az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó 2010-ben teljes felújításon esett át. Feladata többek között, hogy kényelmes szállást kínáljon a Skanzenben több napot eltölteni kívánó Vendégek számára. A hajó orrában és far részében 12 db 4 ágyas matrózkabin várja az izgalmas kikapcsolódásra vágyókat.

A Neszmély hajó nemcsak szállást, de utánozhatatlan programokat is kínál; gőzgépét mozgás közben is megtekinthetjük, és megtapasztalhatjuk a hajóvezetés élményét, ha kipróbáljuk a hajó kormányállásban felépített interaktív szimulátort.

A hajó lehetőséget ad nekünk arra, hogy igazi hajóskapitánynak érezzük magunkat!


http://www.hajoskanzen.hu/
Nyitvatartás, elérhetőség

Szerda - vasárnap 10.00 - 18.00
Pénztárzárás 17.00
Szünnap: Hétfő, kedd.

Neszmélyi Hajóskanzen
2544 Neszmély, Fő út 129.

"Zoltán Gőzös" Közhasznú Alapítvány  2544 Neszmély, Fő út 129.  Postacím: 1393 Budapest Pf.: 350
 E-mail: zoltan@zoltanalapitvany.hu


LAJTA MONITOR
ZOLTÁN GŐZHAJÓ


Az Alapítvány névadója, a ZOLTÁN gőzhajó, amely NEUE DONAU típusú oldalkerekes vontató gőzhajó. 2008-ban a hajó védett műszaki emlékké lett nyilvánítva. Az Alapítvány a 2009-ben elnyert európai uniós támogatási összegből a hajó teljes felújítását elvégezte. A felújítást követően a kazán- és gépház helyén hajózástörténeti kiállítás tekinthető meg.

PETŐFI


A Magyarországra visszakerült, és az Újpesti-öbölben tárolt hajót 2003 decemberében az Európa Rendezvényiroda Kft. vásárolta meg, így a PETŐFI elsőként érkezett meg a Neszmélyi Hajóskanzenbe az akkor még BAKONY (ma már NESZMÉLY) hajóval együtt, ahol jelenleg is a felújítását várja.NESZMÉLY


Magyarországon gyártott utolsó gőzhajók egyike. A hajó az utolsó pillanatban menekült meg a szétvágástól. Egy árverést követően 2003 novemberében, rendkívül lepusztult állapotban került Neszmélyre.LAJTA MONITOR


A hajót az Alapítvány 2009-ben elnyert európai uniós pályázati pénzből az 1887-es állapotának megfelelően újította fel. A LAJTA monitor jelenleg a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. A világon több mint kétszáz monitor épült, ezekből összesen hét darab maradt meg valamilyen formában, de az egyetlen (!) folyami típusú monitor hadihajó a LAJTA.

VÖCSÖK I.


1977-ben került Magyarországra a MAHART kötelékébe. Többségében a Budapest-Bécs-Budapest útvonalon teljesített szolgálatot. 2005-ben az üres hajótestet a MAHART az Alapítványnak ajándékozta, s most a Hajóskanzenben, a vízparton kiállítva tekinthető meg.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...