2014. december 27., szombat

IRÁNY VONYARCVASHEGY.../ Többi képért kattints a posztra

A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája.

A 136 méteres dolomitképződmény valaha sziget volt. A 13. században a dombtetőn kis vár épült, amely a történelem viharában a kis kápolnát kivéve szinte teljesen megsemmisült. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. A kápolnához fűződő legenda mese és valóság keveredése.


Az épület mellett egy régi temetőhely található. A műemlék jellegű épület környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a „tanúhegyekre” Szigligettől Badacsonyig.
E táj csodálatos szépsége, a kápolna és legendája sok írót és költőt megihletett.


40 halász emlékhely

A 40 halász emlékhelynél minden évben elhelyezik az emlékezés koszorúját az egykor élt balatoni halászok a tiszteletére.

A vashegyi emberek a múlt század közepéig a Szent Mihály-domb oldalában levő temetőbe temetkeztek, mely mellett egy halottasház is állt. Az idők folyamán a temető elhagyatottá, a halottas ház omlataggá vált.
A múlt század kilencvenes éveinek elején Vonyarcvashegy Önkormányzata elhatározta, hogy a korábban mellőzött Szent Mihály-dombot településünk turisztikai kínálatába bevonja. Tatarozták a Szent Mihály-kápolnát, a dombra járás megkönnyítésére aszfaltos utat építettek a domb oldalába, a halottasházat pedig felújították Szerdahelyi Károly építész tervei alapján. Mivel a kápolna létrejöttéhez egy halászlegenda kapcsolódik, így a megújult halottasházban Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész által készített kerámia domborművet helyezték el, mely a halászlegendát ábrázolja.
Az építkezés befejeztével az önkormányzat célul tűzte ki a domb turisztikai életének elindítását. Ezért a Művelődési Ház és Könyvtár kezdeményezésére, annak szervezésében 1994-ben elindította a 40 halász emléknap- a balatoni halászok napja rendezvénysorozatot, melyet minden év augusztus elején tartanak meg a balatoni halászság közreműködésével. Ez a programsorozat adta a a legenda alapján a 40 halász emlékhely elnevezést az egykori halottasháznak, melynél minden évben elhelyezik az emlékezés koszorúját az egykor élt balatoni halászok a tiszteletére.

Cser-Völgyi Pihenőhely

Egy természetes (csertölgyekkel szegélyezett)   bejáró a vonyarci Cseri erdőbe. Itt ágazik el az út háromfelé, de egyenesen  haladva a Cser völgyben a Büdöskúti pusztára vezet fel a zöld  turistajelzés. 

Fénykereszt és Keresztút

GPS: 46.763854, 17.321835 

A 7,38 m magas fénykereszt a Csándor-hegy tetején található, melyről felejthetetlen balatoni panoráma tárul a látogatók elé.. Az odavezetű sétaút a hegyen lévő gyönyörű erdőt szeli át.


Kitaibel kilátó - GPS: 46.766941, 17.322822 

A balatoni riviéra egyik kiemelkedő pontján, a pados dolomitból felépülő 225 m magas hegyen 2002-ben építette meg a Vonyarcvashegyi Önkormányzat segítségével a Balaton-felvidéki Nemzeti Park az új kilátót.

 Balatoni halászok emlékműve - 1999-ben létesült a Balatoni Halászok parkja, amely a turisták kedvelt emlékfotó készítő helyévé vált.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...